Probabil ca esti constient de importanta spalarii dese a lenjeriei de pat, a plapumei si a paturilor, dar este posibil sa nu reusesti sa iti pastrezi salteaua curata din punct de vedere igienic.

In mod incredibil, o saltea prost intretinuta si curatata poate acumula aproximativ o suta de milioane de bacterii si ciuperci care vor imparti patul cu tine. Iar acest lucru poate avea un impact urias asupra sanatatii tale.

Salteaua acumuleaza multa murdarie, transpiratie si resturi organice, precum si faimosii acarieni, microorganisme care se hranesc cu piele moarta si care provoaca multe alergii si probleme dermatologice.

Daca te uiti acum la salteaua ta cu o privire speriata si te gandesti „nu voi mai sta intins acolo”, nu-ti face griji!

Daca doresti sa iti pastrezi salteaua curata, fara pete si fara organisme microscopice nedorite, nu rata urmatoarele sfaturi si trucuri. Este mult mai usor decat pare, iar sanatatea si odihna ta iti vor multumi enorm.

Aspira praful si impuritatile

Iti amintesti cand ai rontait cativa biscuiti in pat, seara, inainte de culcare? Ei, bine, oricat de atent si de ordonat ai fi, salteaua va strange intotdeauna reziduuri, scame, praf sau resturi alimentare.

De aceea, este important ca, inainte de orice, sa cureti praful cu ajutorul unui aspirator puternic. Secretul consta in aspirarea saltelei pe ambele parti, pentru a te asigura ca ramane curata si pregatita pentru pasul urmator.

Testeaza solutiile de curatat inainte sa le aplici pe saltea

Cea mai mare greseala este sa aplici o solutie noua de curatat direct pe tesatura saltelei, in cantitati mari. Astfel, daca materialul nu este compatibil cu ingredientele produsului, risti ca salteaua sa se deterioreze sau sa se decoloreze.

In schimb, daca vrei sa folosesti un detergent pe care nu l-ai mai incercat pana acum, aplica o cantitate foarte mica de produs pe un colt discret al saltelei. In acest mod, daca solutia va deteriora materialul, dauna va fi mica si aproape invizibila.

Pastreaza salteaua uscata

Regula de baza spune sa nu folosesti detergenti lichizi pe salteaua de pat. Acestia favorizeaza umezeala, iar umezeala inseamna mucegai, acarieni si potentiale alergii cauzate de acestia.

Daca salteaua este patata si trebuie neaparat sa utilizezi o solutie lichida, asigura-te ca o aplici doar pe pete, in cantitati mici. Apoi, indeparteaza detergentul cu o bucata de material umeda si poti usca salteaua cu uscatorul de par.

Daca petele sunt multiple si ai udat o suprafata mai mare de tesatura, este recomandat sa lasi salteaua la uscat sub lumina soarelui, pana umezeala este inlaturata complet.

Pastrarea si folosirea unei saltele uzate te poate duce la dezvoltarea alergiilor si te impiedica sa te odihnesti cum trebuie.

Foloseste doar solutii naturale si antialergice

Specialistii recomanda sa te rezumi la produse cat mai naturale, testate dermatologic, care nu contin iritanti ai pielii sau ingrediente dure.

Aceste lucruri pot afecta atat tesatura saltelei, cat si sanatatea celor care dorm in patul respectiv. Un exemplu de solutie naturala de curatare este apa amestecata cu bicarbonat de sodiu.

Formeaza o pasta din cele doua ingrediente si aplic-o pe urme si pete. Las-o sa actioneze, apoi aspira si usuca salteaua.

Curata petele de mucegai

Daca salteaua ta are pete de umezeala, ar trebui sa o aerisesti pentru o vreme, de preferinta la soare, inainte de a o curata.

Daca are mucegai, indeparteaza-l cu un aspirator si apoi aplica un solvent, pe care il poti cumpara de la orice magazin. Apoi se curata cu apa si un dezinfectant si se lasa la uscat.

Daca umezeala nu dispare sau daca revine la suprafata dupa o perioada scurta de timp, cel mai bine pentru sanatatea ta este sa schimbi salteaua.

Dupa cum se spune, cel mai bun mod de a evita ceva este sa previi acel ceva. Dupa ce ai dezinfectat ambele parti ale saltelei, poti folosi un topper sau o husa de saltea pentru a te asigura ca aceasta ramane curata si in conditii optime pentru o perioada mai lunga de timp.

Acest lucru va preveni petele si este, de asemenea, mult mai usor de curatat si de dezinfectat, deoarece poti pune husa in masina de spalat.

Deschide ferestrele inainte si in timpul pregatirii patului. Scutura energic cearsafurile si pernele pentru a evita proliferarea acarienilor. Nu uita sa schimbi asternuturile cel putin o data pe saptamana.

In cele din urma, nu uita ca, indiferent de modul in care iti ingrijesti salteaua, durata de viata a acesteia este estimata la aproximativ zece ani, asa ca ar putea fi timpul sa te gandesti sa o schimbi.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

5 thoughts on “Curatarea si ingrijirea unei saltele de pat

  1. Interesantă descrierea tehnologiei folosite de Kabuto în produsele lor. Este fascinant să vezi cum tehnologia avansează în fiecare domeniu.

  2. Am avut o experiență excelentă cu produsele Kabuto și sunt încântat să văd că acest articol promovează aceeași calitate și fiabilitate.

  3. Sunt impresionat de calitatea produselor prezentate în articol. Se pare că Kabuto se străduiește să ofere produse de înaltă calitate clienților săi.

  4. Îmi place că articolul include și detalii despre avantajele utilizării produselor Kabuto. Așa pot lua o decizie mai bine informată înainte de achiziționare.

  5. Articolul este foarte interesant și informativ. Am aflat multe lucruri noi despre produsele Kabuto și modul lor de funcționare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *