Somnul nu este nici un lux si nici o pierdere de vreme, ci este un proces vital care intretine si reface organismul, pregatindu-l pentru urmatoarea perioada de veghe: creste imunitatea, repara si reface tesuturile, elimina toxinele din creier care pot cauza boli neurodegenerative si te revitalizeaza.


Daca dormi doar cinci sau sase ore pe noapte, iar acest lucru te bucura pentru ca astfel ai timp pentru alte acitivitati, ei bine, afla ca acest lucru nu este deloc benefic si risti ca, pe termen lung, sa iti fie afectata sanatatea.

Mai jos iti vom prezenta cateva situatii grave in care poti ajunge daca nu te odihnesti suficient, fie pentru ca alegi sa te ocupi de alte activitati, fie pentru ca suferi de apnee sau alte conditii improprii care te priveaza de un somn lung si odihnitor (o saltea incomoda, o temperatura prea ridicata in dormitor, o cina prea consistenta sau un pahar de vin in plus).

Performanta intelectuala scade

Daca nu dormi suficient, adica intre 7 si 9 ore in fiecare noapte, pe termen scurt vei observa ca iti va fi mult mai greu sa iei decizii sau sa rezolvi diverse probleme. Viteza ta de reactie va scadea, iar sarcinile creative te vor pune in dificultate.

Riscul de a fi implicat intr-un accident rutier va creste si el, pentru ca reflexele tale vor fi afectate, si nu te vei mai putea concentra corespunzator. Pe termen lung, privarea de somn poate provoca leziuni cerebrale.

Inima ta are de suferit

Citeste continuarea articolului aici: Dormi prea putin? Trei dintre cele mai grave consecinte ale privarii de somn