V-ati intrebat vreodata cum isi vor aminti copiii vostri copilaria lor?

Cu drag? Cu tristete? Cu recunostinta? Cu resentimente? De multe ori, ne facem griji ca nu le oferim destule. Ramanem fara timp, fara bani, rabdare si altele care par sa conteze la maturitate.

Cu toate acestea, vestile bune sunt ca ii puteti oferi o copilarie fericita celor mici chiar daca aveti impresia ca aveti foarte putine lucruri sa le dati.

Iata sapte lucruri pe care ORICE parinte – indiferent de timp, bani sau structura in familie – le poate oferi copilului sau pentru a-i asigura o viata fericitia:

1. Modelarea fericirii

Desi bine intentionati, parintii care se axeaza in principal pe fericirea copiilor lor, de multe ori fac mai mult rau decat bine de-a lungul timpului. Cum pot invata copiii nostri cum sa fie fericiti daca cele mai importante persoane din vietile lor sunt intr-o stare deplorabila? Aratati-i copilului dumneavoastra ce inseamna sa prioritizeze fericirea.

Aveti grija de dumneavoastra. Urmati-va propriile visuri si ambitii. Tocmiti prietenii fericite si o spiritualitate satisfacatoare. Precum a scris Jim Henson, „Copiii nu-si amintesc ce vreti sa ii invatati. Isi amintesc ceea ce sunteti”.

2. Oferirea responsabilitatilor

Chiar si copiii mai mici sunt capabili sa indeplineasca sarcini casnice. Pana si un copil de doi ani poate ridica jucariile, sa hraneasca animalutul de casa sau sa puna hainele murdare intr-un cos de rufe. Facand astfel, copiii isi construiesc respectul de sine si le permite sa se simta ca si cum contribuie la sarcinile casnice.

Sunt mandri de munca lor. Se simt capabili si mai important de atat, au senzatia ca alegerile si actiunile lor fac o diferenta in lume. Copiii care indeplinesc astfel de sarcini devin mai responsabili, mai disciplinati si prezinta un succes academic si profesional mult mai mare.

3. Permiterea unor riscuri rezonabile

Citeste continuarea articolului aici: 7 metode dovedite stiintific pentru a crea o copilarie fericita