In lumea in care traim azi suntem bombardati constant cu imagini si reclame pentru o multime de produse delicioase, tentante si nesanatoase.

Societatea noastra pare mai mult axata pe profit, chiar si cu costul de a avea o populatie letargica, supraponderala, care sufera de deficiente nutritionale.

Multi dintre noi lucreaza foarte mult si nu se mai gandesc sa gateasca ceva sanatos cand ajung acasa. Vrem ceva rapid, usor si relativ accesibil, care de multe ori inseamna produse preambalate si fast food.

Mentinerea unui plan alimentar sanatos ar putea sa para aproape imposibil cand intri intr-un magazin plin de alimente mai mult toxice, pline de chimicale si slabe in nutrienti decat sanatoase, nutritive si hranitoare.

Insa, chiar daca unele alimente consumate cu moderatie nu vor dauna foarte mult sanatatii, regularitatea poate cauza boli serioase, poate chiar fatale. Pentru o sanatate optima, ar trebui sa eviti urmatoarele alimente cu orice pret sau macar sa le mananci foarte rar.

Iata cele 10 alimente care dauneaza creierului:

1. Tonul

In cadrul unui studiu efectuat la inceputul anului, cercetatorii de la Universitatea din Michigan au raportat ca din 1998 pana in 2008, nivelul de mercur din tonul galben a crescut anual cu aproape 4 procente. Expunerea regulata la mercur poate cauza leziuni serioase, uneori ireversibile, sistemului nervos si creierului.

Oceanele noastre au devenit contaminate cu amestecuri periculoase de poluanti pentru mediu, pe care, inevitabil, viata marina ii va absorbi.

Acum, cand ajungem sa consumam fructe de mare si peste, o mare parte din ele vor contine mai multe tipuri de metale grele toxice, pe care corpurile noastre pur si simplu nu le pot digera sau absorbi in totalitate.

O analiza efectuata de catre expertii in medicina de la revista Raportul Consumatorului a descoperit ca o femeie de 63 kg ar depasi limita sigura de expunere la mercur daca ar consuma doar 130 gr de ton pe saptamana.

Un copil de 22 kg care mananca mai mult de o treime dintr-o conserva de ton pe saptamana sau echivalentul acestei cantitati intr-un singur sandwich cu ton ar putea suferi leziuni cerebrale permanente din cauza expunerii la mercur.

Daca alegi sa consumi ton, cauta-l pe cel conservat in apa in locul celui in ulei, pentru ca acesta va contine mai putin mercur. Si mai bine ar fi sa nu consumi deloc peste marin, ci sa alegi creveti, scoici, sardine sau somon salbatic de Alaska, toate avand un nivel mai scazut de mercur.

2. Uleiurile partial hidrogenate

Daca vezi ulei hidrogenat pe eticheta, te rog sa-ti faci o favoare si sa pui produsul inapoi pe raft. Uleiurile hidrogenate nu au ce cauta intr-un corp uman, iar unele studii au descoperit ca aceste uleiuri pot cicatriza peretii interni ai arterelor din cauza nichelului folosit de obicei in cadrul procesului de hidrogenare.

Chiar asa este; uleiurile partial hidrogenate contin un tip de catalizator pentru a incalzi uleiul mai repede, iar nichelul, platina sau chiar aluminiul vor fi folosite in acest proces.

Metalele grele, precum cele mentionate, au fost asociate bolii Alzheimer si altor probleme mentale, deci orice aliment care contine uleiuri partial hidrogenate ar trebui evitat cu orice pret.

Citeste continuarea articolului aici: 10 alimente care dauneaza creierului